Közösségünk

.

Kapcsolat

  +36 70 329 4305 

Cím: 4225 Debrecen, Március 15. u. 70.

E-mail cím: gargyasandor@gmail.com

Honlap: www.jozsavet.hu

Facebook: facebook/jozsavet

Tanácsadás, cikkeink
2017.12.01 13:59

Baer teszt

A teljesen süket kiskutyánál hamar felismerhető a betegség, de ha csak az egyik fül érintett, észrevétlen maradhat. Utóbbi esetek felderítésében segít a BAER teszt, amely teszt kedvező eredménye bizonyos fajtáknál már a tenyésztésbevétel feltétele....

Tovább >>>>

 

Veleszületett süketség és kiszűrése BAER teszttel

 

         A kutyák veleszületett süketségének több oka is lehet. Létezik szerzett süketség és lehet öröklött is. A süketség anatómiai oka a hallószervek fejletlenségében vagy fokozatos elváltozásában nyilvánul meg. Öröklésmenete lehet többgénes és egygénes recesszív. Általában lehetetlen pontosan meghatározni a veleszületett süketség okát. Sok fajtát érint a betegség mivel egyértelműen kapcsolatba hozható többek közt a fehér szőrszínnel. Ezen fajták például:

  • argentin dog

  • bulterrier

  • mini bullterrier

  • tibeti terrier

  • dalmata

  • boxer......

 

 

          A teljesen süket kiskutyánál hamar felismerhető a betegség, de ha csak az egyik fül érintett, észrevétlen maradhat. Utóbbi esetek felderítésében segít a BAER teszt, amely teszt kedvező eredménye bizonyos fajtáknál már a tenyésztésbevétel feltétele.

 

A SÜKETSÉGRŐL

 

DIAGNÓZIS:

 

         Amig a hallójáratok nincsenek nyitva (14 napos korukig) egyértelmű hogy a süket kölyköket addig nem tudjuk kiszűrni társaik közül, de az is lehet, hogy csak több hetes korban vesszük észre a süketség jeleit. Néhány fajtánál megfigyelhető, hogy a mindkét fülükre süket kölykök sokkal agresszívebben játszanak társaikkal, mivel nem hallják azok fájdalomtól való sírását.  

        A teljes süketség általában észrevehető magatartási teszttel, úgy hogy látótéren kívülről hangadással hívjuk a kutyát, elkerülve a vizuális és vibrációs jeleket. A minimum elvárható reakció a Preyers reflex, vagy a hangra megmozdítják a füleiket, sok kutya figyelme pedig a hang eredete felé irányul. Azonban a jól halló állatok, főleg a fiatalok, gyorsan feldolgozzák ezt és leállnak a reagálással, ami kétes eredményt produkál. Azonban, a féloldali süketséget nem tudjuk érzékelni ezzel a módszerrel, a legjobb esetben amit egy kutya mutathat, az hogy nem tudja térben elhelyezni a hang eredetét. A hallás/süketség korrekt megállapítása a csak műszeres vizsgálattal lehetséges, amit a kölykök 5-6 hetes kora után végzünk el, és úgy hívjuk hogy BAER teszt. 

 

Mi is az a BAER teszt? 

 

             Brainstem Auditory Evoked Response (BAER) a nyúltvelő által kiváltott hallási válaszreakciónak nevezett hallási teszt, amely elektromos aktivitást mér a hallócsigában és a hallójáratokban az agyban, hasonló módon, mint ahogy az EKG méri az elektromos aktivitást a szívben. Ennek a válaszreakciónak a hullámformája különböző csúcsokból áll, amit római számokkal jelölnek: az I. a hallócsiga és a hallóideg által előidézett csúcs, a későbbiek pedig az agy által előidézett csúcsok. 

 

 

 

 Egy süket fülből a válaszreakció, tulajdonképpen egy egyenes vonal.

 

 

A válaszreakciókat a Baer-teszt készülék gyűjti össze, különösen kicsi subdermal elektródok által amit a fejbőrre helyeznek. Egyet-egyet mindkét fül elé, egyet a fej tetejére. A komputer által fejlesztett inger kattanások egy apró szivacsos fülhallgatón keresztül jutnak a fülbe. Mindkét fül külön-külön van tesztelve, és a vizsgálat kb. 10-15 percig tart, rendszerint bódításban végezzük a hallásvizsgálatot így az nem jár fájdalommal.

             A kinyomtatott teszteredményt, ami az aktuálisan felvett hullámformát mutatja. a teszt végén megkapja a tulajdonos.  Az eredményeket bizalmasan kezeljük.  

 

 

 

 

 

baer-teszt

A szűréseket telefonos időpontegyeztetés alapján végezzük

JózsaVet Kisállatorvosi Rendelő

Dr. Gargya Sándor

+3670/3294305

gargyasandor@gmail.com

Honlap készítés