Közösségünk

.

Kapcsolat

  +36 70 329 4305 

Cím: 4225 Debrecen, Március 15. u. 70.

E-mail cím: gargyasandor@gmail.com

Honlap: www.jozsavet.hu

Facebook: facebook/jozsavet

Tanácsadás, cikkeink
2017.12.18 11:10

Bolhásság

bolha, kutya, macskaA bolha talán az egyik leggyakoribb élősködő, mégsem mindig egyszerű a fertőzés észrevétele...

 

Tovább>>>>

 

 

Bolha fertőzöttség:

Képtalálat a következőre: „bolhafésű jozsape”A bolha talán az egyik leggyakoribb élősködő, mégsem mindig egyszerű a fertőzés észrevétele. Az állatorvos sűrűfogú, ún. bolhafésű használatával a fartájéki szőrzet átfésülésével könnyen megtalálhatja a kifejlett egyedeket, vagy azok ürülékét, sokszor a gazda legnagyobb MEGLEPETÉSÉRE.
A szabad szemmel is jól látható, 1,5-4 mm méretű, barnás színű ízeltlábú vérszívó állatok nemcsak a kutyákon, de GAZDÁIKON is élősködhetnek.
Ha az állat tulajdonosa nem veszi észre idejekorán a bolhák jelenlétét, ez súlyos következményeket is okozhat, mert számtalan szövődménye lehet egyetlen bolhacsípésnek is.
A súlyosan fertőzött kutya, macska hamar vérszegénnyé válik, elhanyagolt esetben EL IS PUSZTULHAT.
A bolháknak különböző fejlődési alakjai vannak, ezek egy része nem a háziállatokon, hanem a használati tárgyaikban (ágyak, matracok), vagy kennelben, kutyaházban bújik meg. A kifejlett nőstény bolha az állat szőrzetében él, és vérrel táplálkozik. A gazdaállat bőrére és szőrére rakja a petéket. A peték a talajra hullnak, kialakulnak belőlük a lárvák. Bizonyos források szerint 10 nőstény bolha akár 250 000 utódot is tud produkálni egy hónapon belül!!!
A lárvából báb lesz, amely nagyon ellenálló, akár egy évig is életképes. A kifejlett élősködők végig a gazdaállaton maradnak, de az állandó vakarózást, harapdálást és nyalogatást megunva „átugranak" új áldozatukra , de lehetséges, hogy a gazdi ruhája, esetleg a széllel szállított por viszi a petéket az új gazdához.
bolhás kutyaAkár egy bolhacsípés is okozhat allergiás reakciót. A bőrgyógyászati betegségek kb. negyede vezethető vissza bolhafertőzöttségre. A bolha nyála magas fehérjetartalmú, ami erősen allergén hatású. Az allergiás tünetek pár óra alatt is jelentkezhetnek, intenzív vakarózást okozva. Tenyérnyi vörös, szőrtelen terület alakulhat ki bármely testtájon, de leggyakrabban a hátágyéki tájékon, melyet a kutya nyalogat, harapdál. A bőr megvastagszik, váladékozik, melyen a baktériumok elszaporodnak. Kezelés nélkül súlyos bőrgyulladás alakulhat ki.  Kialakulhat idült allergia is (minimum 1-2 hónap bolhásságot igényel), ekkor az eb hátágyéki tájékán megritkul, vagy kihullik a szőrzet és sebek keletkeznek. Ez a bántalom mivel régi keletű, lassan gyógyul. Mindenképpen állatorvoshoz kell fordulni, mert antibiotikumra, gyulladáscsökkentő szerekre van szükség a kezeléshez. Ha idült allergia alakul ki, még immunerősítésre is szükség lehet.
A bolhák egyéb kórokozókat is terjesztenek. Az egyik leggyakoribb egy galandféreg,Dipylidium caninum. Mivel az élősködők után rágcsálva a kutya lenyeli a bolhában lévő galandférget, a bolhás kutya mindig férges is!
A galandféreg egyedfejlődéséhez feltétlenül szükség van a bolhára, mint köztigazdára. A kutyába a galandféreg lárva alakja kerül, és a vékonybélben megtelepedve élősködik. A gazdaállatban kikelve, kifejlődve a végbélnyílás közelében láthatóak rizsszemszerű szelvényei.
Sajnos az emberre is átterjedhet ez a fertőzés. Leggyakrabban a gyerekek fertőződnek meg az állat simogatása közben, mert a szétrágott bolharészekkel érintkeznek, valamint a kutyus nyalogatása is fertőz. Ezért ebben az esetben a kézmosás és az általános higiénia kiemelten fontos. Ebeinket többek között ezért is rendszeresen féregteleníteni is kell.
Háziállataink védelmére rengeteg védőszer alkalmazható. Kérjük ki állatorvosunk tanácsát, mert az állat fajtájától, érzékenységétől, életmódjától is függ a védekezési mód (spray, nyakörv, csepp stb.) hatékonysága. Általánosságban igaz, hogy az élősködő rovarok ellen a kombinált védelem a legjobb. A legfontosabb, amit meg kell tennünk, az kedvencünk és helyének tisztántartása. Az állat almát rendszeresen cserélni kell, fekhelyét kimosni, porszívózni. Így a ki nem kelt lárvákat, petéket megsemmisíthetjük. Alkalmazhatunk fertőtlenítőszereket is.
Nagyon fontos, hogy amennyiben több állatot tartanak együtt, minden állatot egyszerre kell bolha elleni kezelésben részesíteni, mert a különböző állatfajok élősködői nem csak a „saját gazdaállatfajukhoz" ragaszkodnak,  hanem más állatfajon, így az emberen is megtelepszenek.
Rendelőnkben segítséget nyújtunk a Gazdiknak a bolha elleni védekezésben is, a lehetőségekről érdeklődjön alábbi elérhetőségeken: JózsaVet Kisállatorvosi Rendelő +3670-329-4305, 4225 Db.-Józsa, Március 15. utca 70.

 

Honlap készítés