Közösségünk

.

Kapcsolat

  +36 70 329 4305 

Cím: 4225 Debrecen, Március 15. u. 70.

E-mail cím: gargyasandor@gmail.com

Honlap: www.jozsavet.hu

Facebook: facebook/jozsavet

Tanácsadás, cikkeink
2017.12.19 05:18

Bűzmirigy problémák

bűzmirigy gyulladásProblémát okozhat, ha a bűzmirigy tartalma nem vagy csak kis mértékben tud ürülni. Ilyen esetekben a felhalmozódott, besűrűsödött tartalom a kérdéses terület érzékenységét, irritációját válthatja ki, súlyosabb estekben azok gyulladását okozhatja, valamint testszerte vakaródzást, szőrhullást, bőrgyulladást vagy fülgyulladást eredményezhet...

Tovább>>>

 

 

Bűzmirigy

 

Vagy paraproctalis mirigy a kutyák és macskák végbélnyílásának két oldalán elhelyezkedő kb. borsónyi-babnyi méretű, zacskószerű képlet.

A két mirigynek a végbélnyílás két oldalán kivezető nyílása van melyen keresztül a mirigyek által termelt váladék rendszeresen távozik, jellemzően a bélsárürítés alkalmával.

 

Problémát okozhat, ha a bűzmirigy tartalma nem vagy csak kis mértékben tud ürülni. Ilyen esetekben a felhalmozódott, besűrűsödött tartalom a kérdéses terület érzékenységét, irritációját válthatja ki, súlyosabb estekben azok gyulladását okozhatja, valamint testszerte vakaródzást, szőrhullást, bőrgyulladást vagy fülgyulladást eredményezhet. Ilyenkor az állat rendszerint fenekét a földhöz dörzsöli, vakarja, a kérdéses terület kellemetlen szagú, olykor erősen bűzös lehet.

 

Az ilyen tünetek jelentkezésekor fordulunk állatorvoshoz, aki a megfelelő gyógykezelés mellett a bűzmirigyeket is kiüríti, manuálisan kinyomja.

 

Amennyiben ez a probléma ismétlődik, úgy tanácsos a bűzmirigyeket rendszeresen, még a fent leírt tünetek jelentkezése előtt kiüríttetni. Legtöbb esetben jellemzően 3-4 havonta, de előfordul 1 hónapos időintervallum is.

 

Súlyosabb esetekben szükségessé válhat a bűzmirigyek antibiotikum oldattal történő öblítése, tisztítása, nehezen vagy egyáltalán nem gyógyuló esetekben pedig a mirigyek műtéti eltávolítása.

 

Szerencsére a kutyák és macskák kis részénél okoz problémát a bűzmirigy rendellenes működése.

 

Sokszor felmerülő kérdés, hogy normális működésű, problémát egyébként nem okozó bűzmirigy esetében szükséges-e a mirigyek manuális tisztítása, kinyomása. Ilyen esetekben ez nem szükséges, szakszerűtlen végzése esetén pedig a bűzmirigy gyulladását vagy a mirigyek rendellenes ürülését okozhatja.

 

Honlap készítés