Közösségünk

.

Kapcsolat

  +36 70 329 4305 

Cím: 4225 Debrecen, Március 15. u. 70.

E-mail cím: gargyasandor@gmail.com

Honlap: www.jozsavet.hu

Facebook: facebook/jozsavet

Tanácsadás, cikkeink
2017.12.22 09:26

Fogkő problémák kutyáknál, macskáknál

 

 

Fogkő problémák: 

Az evésen, rágáson kívül a kutyák, macskák szája hasonló funkciót lát el, mint az emberek keze: akkor is a szájukat használják, amikor játszanak, vagy amikor egy tárgyat akarnak megfogni.

A megfelelő emésztéshez, egészséges élethez rendkívül fontos odafigyelni a kis kedvencek fogaira, csakúgy, mint nálunk, embereknél.

Három éves korára 5-ből 4 kutyánál, ennél kevesebb cicánál, általában már előfordul valamilyen fogászati probléma. Szerencsére, soha sincs túl késő, hogy elkezdjük kutyánk fogainak ápolását.

A kutyáknál, macskáknál a fogászati betegségeket alapvetően a fogkőképződés, és nem a fogszuvasodás (mint nálunk, embereknél) okozza. A fogkő megkeményedett lepedék. Ha a lepedéket nem távolítjuk el az etetést követő 24 órán belül, akkor az a baktériumok elszaporodása miatt kezd megkeményedni, ami fogkőképződéshez vezet. A fogkő lerakódása miatt a fogínyszél eltávolodik a foggyökértől. 


A fog fokozatosan kilazul, és a szájüregben fertőzés alakulhat ki. A fertőzés következménye a fogínygyulladás vagy más néven gingivitis. A fogkő és a fogínygyulladás a fogak meglazulásához és végül elvesztéséhez vezet. A fogak meglazulása vagy akár elvesztése miatt a kutya nem tudja megfelelően megrágni és megemészteni az eledelt. A lepedékben megtalálható baktériumok a vérkeringésbe kerülve a különböző létfontosságú szerveket is károsíthatják, főként a májat és a vesét, keringési betegségeket okozhatnak.

A baktériumok okozzák a kellemetlen szájszag jelentkezését is.

 Fogkövesség tünetei lehetnek: 

  • Sárgás-barnás fogkő a fogakon és az íny mentén;
  • Bepirosodott, duzzadt vagy vérző íny;
  • Túlzott nyáladzás, esetleg véres nyál;
  • Törött vagy hiányzó fog;
  • Kellemetlen lehelet;
  • Csökkent étvágy…

Amennyiben, ezeket a tüneteket tapasztalja, akkor az éves ellenőrzések között is érdemes állatorvoshoz fordulni, ahol a FOGKŐ ELTÁVOLÍTÁSÁRA egy ultrahangos készülékkel LEHETŐSÉG VAN, a további problémák elkerülése érdekében.

Mi a teendő, ha egészséges és boldog állatot szeretnénk? Otthon gondoskodjunk arról, hogy kedvencünknek legyen mit rágnia. Bőrből készült és egyéb ehető „rágókák” kiválóan megfelelnek erre a célra. A CSONT ERRE A CÉLRA ALKALMATLAN. A fog a folyamatos csontrágástól hamar túlkopik, észrevétlenül elfertőződik, súlyos panaszokat okozva. Táplálkozás szempontjából sem helyes a csont etetése, komoly problémákat okozhat az emésztőtraktusban.

Ezen kívül még amit tehet a gazdi:  kutyáját évente hozza el fogászati vizsgálatra rendelőnkbe, ha hajlamos a fogkőképződésre, akkor 6 havonta, hasonlóképpen, mint az embereknél.

Honlap készítés