Közösségünk

.

Kapcsolat

  +36 70 329 4305 

Cím: 4225 Debrecen, Március 15. u. 70.

E-mail cím: gargyasandor@gmail.com

Honlap: www.jozsavet.hu

Facebook: facebook/jozsavet

Tanácsadás, cikkeink
2017.12.14 10:21

Ivartalanítás

Ivartalanítás előnyei, hátrányai:

A legtöbb feltételezett hátrány rendszerint nem hozható összefüggésbe az ivartalanítással. Leggyakrabban az elhízást, a lustaságot, az állat egyéniségének, játékosságának elvesztését említik, mint a műtét negatív következményeit...

Tovább a cikkhez>>>>

 

 

     

 

Kora tavasszal, ahogy nő a megvilágított órák száma, elkezdődik a cicák és kutyák ivarzása. Aki apró szőrgombolyagokra vágyik, az általában nagyon örül ennek, azonban sok gazdiban felmerül a kérdés, hogy ivartalanítassák-e kedvencüket, mielőtt még nem várt tagokkal szaporodik a család. 

 

 Miért ivartalaníttassam a kutyámat, macskámat?

 

A nem tenyésztésre szánt, kedvencként tartott kutyák, cicák ivartalanítása részét képezi a felelős társállattartásnak. Mind állategészségügyi, mind állatvédelmi, mind gazdi szempontból számos érv hozható fel a beavatkozás mellett.

 

Milyen előnyökkel jár az ivartalanítás?

 

  • Megelőzhető vele a nem kívánt szaporulat.
  • Csökken a nemi hormontermeléssel összefüggő kórképek, például a végbél-, emlődaganatok kialakulásának valószínűsége.
  • Megszűnik az ivarzással összefüggő kóborlás és az ebből adódó veszélyhelyzetek, kellemetlenségek.
  • Elmarad az ivarzás, ami kellemetlen tünetekkel , bonyodalmakkal jár, nem vonzza a házhoz a szuka a környék kanjait, vagy a nőstény macska a kandúrokat.
  • Hím ivarú állatok esetében a heredaganat kialakulása megelőzhető.
  • Az ivartalanítással nagyban csökkenthető az idős kan kutyákban gyakran kialakuló prosztata daganatok és prosztata megnagyobbodás kialakulásának veszélye.
  • Csökken a kanokkal szembeni agresszió, illetve az ivartalanított kan kutyát rendszerint más kanok sem támadják meg, nem tekintik riválisnak. Ugyanez igaz a kandúr macskák esetében. 
  • Szukáknál csökken a tejmirigy-daganatok valószínűsége. 
  • Nem alakulhat ki a méh gennykórja (pyometra) és daganata.

 

 

 

  

És milyen hátrányai lehetnek a beavatkozásnak?

 

A legtöbb feltételezett hátrány rendszerint nem hozható összefüggésbe az ivartalanítással. Leggyakrabban az elhízást, a lustaságot, az állat egyéniségének, játékosságának elvesztését említik, mint a műtét negatív következményeit. Az elhízás a túlzott tápanyagfelvétel következménye . Így az eleség mennyiségének csökkentésével, vagy összetételének megváltoztatásával előzhető meg, mind az ivartalanított, mind a nem ivartalanított kutyák, cicák esetén.

 

Az ivartalanítás az állat személyiségét, elevenségét, intelligenciáját nem változtatja meg.

 

Tévhit, hogy a szukának legalább egyszer ellenie kell! Az sem igaz, hogy a fiatal korban végzett ivartalanítás után gyakrabban lép fel inkontinencia, mint később. Ezzel szemben a fiatalabb kutyák műtétének kisebb a kockázata, problémamentes és gyorsabb a gyógyulás és több betegség előzhető meg vele, mint idősebb korban.

 

Milyen kockázatai lehetnek az operációnak?

 

Az ivartalanítás csak műtéti narkózisban végezhető el. Az ebből adódó kockázat nagymértékben csökkenthető a modern altatási módszerek alkalmazásával, az állat vérnyomásának fenntartásával infúzió segítségével, illetve a műtét során az állat gépi monitorizálásával.

A műtétet időpontjának megválasztásához figyelembe kell azt is venni, hogy az ivarzás alatta szokásosnál nagyobb sebet kell készíteni, mert a méh duzzadt, valamint vérzékenyebbek a szövetek. Mindez csekély mértékben növeli a kockázatot, ezért ha lehet, érdemes a műtétet két tüzelés között, a nyugalmi időszakban elvégezni.

 

További felvilágosítás telefonon +3670/329-4305, vagy személyesen rendelőnkben.  

 

Honlap készítés