Közösségünk

.

Kapcsolat

  +36 70 329 4305 

Cím: 4225 Debrecen, Március 15. u. 70.

E-mail cím: gargyasandor@gmail.com

Honlap: www.jozsavet.hu

Facebook: facebook/jozsavet

Tanácsadás, cikkeink
2018.01.04 04:48

Téli ünnepek, karácsony kutyával, macskával

Az év végén, a szilveszteri ünneplések során a zajokra érzékeny kisállatok megijedve a megszokottól eltérően viselkedhetnek....

Tovább>>>>

.

Karácsony, tél szeretett kisállatainkkal

 

Ahogy hűl az idő, úgy  gömbölyödnek, készülnek a télre kedvenceink, azonban a gazdiknak is fel kell készülniük a kutyák, cicák időjárással együtt változó igényeire.

Kint tartott kisállatok téli szállásáról így december elején legkésőbb gondoskodni kell, mert jönnek az éjszakai fagyok, és már nappal sem melegszik a levegő számottevően. Szigetelt kutya/macskaházra, vagy más alvóhelyre minden kisállatnak szüksége van, még ha kifejezetten hosszú szőrű is, és ha láthatóan imád a hóban szaladgálni, mert alvás közben nagyon sok energiát emészt fel az egyenletes testhőmérséklet megtartása a hidegben.  Egy pár régi ruhadarabbal a búvóhelyükön máris sokkal komfortosabbá, melegebbé tehetjük a szállásukat.  A levegő hőszigetelő hatását legegyszerűbben, és legolcsóbban a hungarocellel  használhatjuk ki, érdemes dupla falú házikót készíteni szigeteléssel, és lehetőség szerint minél kisebb, de az állat számára még kényelmes bebújó nyílással.

Az alapvetően bent tartott, és csak némi sétára kiengedett kisállatoknál pedig gondoskodni kell, főleg a rövid szőrű, érzékenyebb fajták esetén, valamilyen kutya-ruháról. Ők is ugyanúgy megfázhatnak, mint mi, ha nem veszünk kabátot ( ez ma már nem számít „cikinek”, széles választékban kaphatók kifejezetten az Ő számukra készült ruhák).

A tapasztalt kutya/ macskatartók már tudják, hogy a hideg közeledtével, a kisállatok maguk is felkészülnek a télre, azaz „kigömbölyödnek”, ez egy természetes védekező folyamat (egy bizonyos egészséges szintig), ehhez biztosítani kell számukra a megnövekedett tápanyag igény kielégítéséhez szükséges bővebb táplálékot. A nappali fagyok bekövetkeztekor pedig rendszeresen, naponta többször ellenőrizzük az itató edényeket, mert nagyon gyorsan befagyhatnak, és a kisállat nem tud ivóvízhez jutni.

A december az ünnepekről, az ünnepek pedig részben a nagy családi ebédekről-vacsorákról szól. A kisállatok is örülnek egy-egy az „asztalról leesett” finom falatnak, azonban ezekkel óvatosnak kell lenni. Az erősen fűszeres, vagy zsíros ételeket, a hagymát, a csontot kerülni kell, mert komoly bajokat okozhat náluk. A  tévhitekkel ellentétben a csont nem táplálék a kutyák számára, a csirkecsont komoly sérüléseket is okozhat, illetve a cicák, bármilyen ügyesek is, számukra sem javallott a karácsonyi vacsoránál megmaradt szálkás hal, mert ők is ugyanúgy le, illetve, félrenyelhetik. A mikulásra kapott csokikat, és a szaloncukrot, és alkoholos italokat pedig semmiképpen ne osszuk meg velük.  A csokoládé mind a kutyáknál, mind a macskáknál komoly mérgezést okozhat, és valószínűleg senki sem az állatorvosnál szeretné tölteni a karácsonyt vagy a szilvesztert. 

Jellemző probléma még télen a fagyálló mérgezés, melyet édes íze miatt előszeretettel nyalogatnak fel a kutyák és cicák, és sajnos nagyon kis mennyiség is elegendő számukra ahhoz, hogy halálhoz vezessen a mérgezés. Tehát a fagyálló folyadékokat mindig nagyon körültekintően, elzárva kell kezelni kisállataink érdekében.

Az év végén, a szilveszteri ünneplések során a zajokra érzékeny kisállatok megijedve a megszokottól eltérően viselkedhetnek, akár el is szökhetnek otthonról. Érdemes tehát minél nyugodtabb körülményeket biztosítani számukra, elsősorban a gazdi közelében  ezen az éjszakán, illetve használhatunk akár kifejezetten az ilyen alkalmakra, kisállatok számára készített, enyhe nyugtató hatással rendelkező készítményeket, melyet állatorvostól tudunk beszerezni.

Érdemes még tájékozódni az állatorvosi rendelők december végi nyitva tartásáról is, hogy baj esetén tudjanak kihez fordulni. Az ünnepek alatt is működik Debrecen város állatorvosi ügyeleti rendszere, amely a következő telefonszámon érhető el:  06-30/565-9255

Szép telet, és Kellemes Ünnepeket Kívánunk!  JózsaVet Kisállatorvosi Rendelő

 

 

Honlap készítés