Közösségünk

.

Kapcsolat

  +36 70 329 4305 

Cím: 4225 Debrecen, Március 15. u. 70.

E-mail cím: gargyasandor@gmail.com

Honlap: www.jozsavet.hu

Facebook: facebook/jozsavet

Tanácsadás, cikkeink
2017.12.14 09:14

Kennelköhögés

„Köhög a kutya”

 

A fent említett tünet több betegségre is utalhat, ezekből az egyik a „kennelköhögés” vagy tracheobronchitis...

 

Tovább a cikkhez>>>

„Köhög a kutya”

 

A fent említett tünet több betegségre is utalhat, ezekből az egyik a „kennelköhögés” vagy tracheobronchitis.

 

 

A kennelköhögés:

 

A fertőző tracheobronchitisz közismertebb neve kennelköhögés, onnan származik, hogy leggyakrabban a kutyapanziókban (angolul: boarding kennel), vagy kennelekben betegednek meg a kutyák. A betegség ott gyakori, ahol különböző életkorú és immunállapotú kutyák keverednek. Ilyenek pl. a kutyapanziók, a menhelyek és a kiállítások, de nem ritka az együtt sétáltatott kutyák körében sem.

 

A kennelköhögés a levegő útján köhögéssel és tüsszögéssel, valamint közvetlen "orr az orrhoz" érintkezéssel kutyáról kutyára terjedő betegség.

A kennel köhögés a kutyák légzőszervrendszerének, azaz a légcső (trachea) és a hörgők (bronchusok) megbetegedését okozza. Bármely életkorú kutyát megbetegíthet, egyik jellemző tünete az érdes, száraz, görcsös köhögés, amely nagyon hasonlít az ember szamárköhögéséhez. Minden életkorban előfordulhat, azonban a legsúlyosabb lezajlású a 6 hetes-6 hónapos kölykökben és az egyéb, idült légúti megbetegedésekben szenvedő egyedekben.

 

 

A betegség okai, kialakulása:

 kennelköhögés

A betegségnek számos fertőző oka lehet, a tünetek azonban megegyeznek: a kutya rendszerint láztalan, élénk, eszik, iszik, azonban erősen köhög.  A másodlagos fertőzések hatására azonban be is lázasodhatnak, vagy/és az erőteljes torokirritáció miatt ennének ugyan, de nem tudnak nyelni. A köhögés lehet száraz, de akár nedves ("produktív") is, amikor a beteg fehér, habos váladékot köhög (szinte öklendezik) fel, amit sok gazdi hányásnak gondol. Izgalom vagy megeröltető testmozgás hatására a köhögés fokozódik, esetenként elesettség, orrfolyás és nehezített légzés is kialakulhat.

 

Több vírus is képes felső légúti megbetegedést - kennel köhögést – okozni, ezekből néhány:

·         kutyák parainfluenza vírusa,

·         adenovírusa (2-es típus),

·         szopornyica vírusa,

·         herpeszvírusa,

·         reovírusa (1,2,3-as típus),

·         légzőszervi coronavírusa (2-es típus)

 

A másodlagos bakteriális fertőzést leggyakrabban a Bordetella bronchiseptica nevű baktérium okozza, de előfordulnak Pseudomonas, Klebsiella, Pasteurella, Streptococcus és Mycoplasma, Escherichia fajok is.

 

Jó tudni, hogy a gyógyult kutyák még hónapokig üríthetik a kórokozó baktériumot, ezzel továbbra is fertőzhetik társaikat.

 

A túlzsúfoltság, a stressz, a hideg, a túlzott légmozgás, az extrém hőmérséklet és légnedvesség, valamint a higiéniai hiányosságok is hajlamosító tényezők lehetnek.

 

A betegség kialakulása:

A légcső és a hörgők nyálkahártyája csillós hámsejtekkel bélelt, amelyek mozgásukkal segítenek eltávolítani a légutakba került idegen anyagokat és a légcsövet védő nyálkát is termelnek, ez a légutak egyik fő védekező mechanizmusa. Az összegyűlt anyagot aztán a kutya felköhögi.

 Ez a védelmi rendszer károsodhat, amikor vírusok vagy baktériumok támadják meg a csillós hámsejteket illetve stressz, magas porkoncentráció, cigarettafüst, rossz szellőzés, hideg hatására is. Ha ezek a sejtek elpusztulnak, akkor más, gyakran az egészséges állatok légútjaiban egyébként is megtalálható (tüneteket, betegséget nem okozó) kórokozók szabadon elszaporodhatnak és súlyosbíthatják a folyamatot (ezt hívjuk másodlagos fertőzésnek).

 

 

 

Milyen kezelésre van szükség, ha a kutya kennel köhögésben szenved?

 

 Köhögés esetén feltétlenül érdemes állatorvosnak megmutatni a kutyát, hogy kiderüljön, hogy milyen kezelés szükséges ahhoz, hogy a beteg a lehető leggyorsabban felépüljön, és ne alakuljon ki súlyos másodlagos fertőzés, amely aztán akár tüdőgyulladáshoz is vezethet. (A köhögésnek számos más oka lehet, pl.: szívbetegségek, légcsőproblémák, tüdőférgesség, mandulagyulladás, idegentest okozta köhögés, strb…, ami csak alapos fizikális, esetleg röntgen-, és ultrahang-vizsgálattal diagnosztizálható.)

 Gyulladáscsökkentőkkel, köhögéscsillapítókkal vagy éppen hurutoldókkal, immunerősítő szerekkel, vitaminokkal, és szükség esetén antibiotikummal a betegség lefolyása gyorsítható, a tünetek (főképp a kínzó köhögés) enyhíthetőek. A köhögéscsillapítással kapcsolatban sok az ellentmondás, ha szükséges, körültekintően és a kutya állapotváltozásának folyamatos figyelembevételével szabad csak végezni. Sok esetben ellenjavallt, ezért inkább ne használjon a saját szakállára szabadfogalmú készítményeket, amivel árthat, hanem mindig kövesse az állatorvosa utasításait.

Lényeges a beteg állatok pihentetése, pépes eleség etetése, illetve a kutyatársakkal való találkozások korlátozása, hiszen ne feledjük, fertőző betegségről van szó! 

 

Megelőzés:

 

A kutyák un. "kombinált oltása" a kennel köhögést kialakítani képes kórokozóknak csak egy része ellen véd (adenovirus, szopornyica vírus, bizonyos oltóanyagok esetén a parainfluenza vírus). További lehetőségként a Parainfluenza vírus és a Bordetella brochiseptica baktérium ellen vakcinázhatjuk a kutyát. Ez történhet injekciós készítmény (Pneumodog, alapoltásakár 4-6 hetes korban, 2-3 hét múlva ismétlő, majd évente emlékeztető) vagy egy ún. intranasalis - orrba juttatható formában, ahol helyi immunitás alakul ki az orr nyálkahártyában (Nobivac KC, akár 3 hetes kortól, védettség 3-4 nap alatt kialakul Bordetella ellen, évente kell ismételni).

 

 

A megbetegedés esélye az oltásokkal nagyban csökkenthető!

 


>
Honlap készítés