Közösségünk

.

Kapcsolat

  +36 70 329 4305 

Cím: 4225 Debrecen, Március 15. u. 70.

E-mail cím: gargyasandor@gmail.com

Honlap: www.jozsavet.hu

Facebook: facebook/jozsavet

Tanácsadás, cikkeink
2017.11.29 13:38

Kullancsveszély

Nem kell feltétlenül erdei sétát tennünk 
ahhoz, hogy kullanccsal találkozzunk,
elegendő lehet egy város közepén található
kis füves terület is hozzá....
Tovább a cikkhez>>>>>

 

A kullancs

 Magyarországon közel 40 kullancsfaj fordul elő. Ezen fajok elterjedési területe különböző.  Vannak olyan kullancsok, melyek valóban fákról, bokrokról „hullanak a nyakunkba”, azonban sok olyan kullancsfaj létezik, amelyik fűszálak között megbújva leselkedik az áldozatára. Tehát nem kell feltétlenül erdei sétát tennünk ahhoz, hogy kullanccsal találkozzunk, elegendő lehet egy város közepén található kis füves terület is hozzá.

 A kifejlett kullancsok 2-6 mm hosszúak, de vérszívás után a nőstények borsónyi, babnyi nagyságot is elérhetnek, aki már talált a kutyában, macskában kullancsot, tudja, hogy az eredeti méretéhez képest milyen óriásira duzzadhat, ha megszívja magát vérrel .

 A hímek és a nőstények is egyaránt szívnak vért.  A kullancsok fűszálakon és bokrokon várakoznak az arra járó állatokra, amik testükkel lesodorják őket, majd megtapadnak a szőrszálaik közt.  Lábaikkal megkapaszkodnak és szívószájszervüket a bőrbe mélyesztve rögzítik magukat.  Egy kullancs vérszívása 4-10 napig is eltarthat. Ezt követően a megtermékenyített nőstény kullancs a talajra hullik, lerakja akár több ezer petéjét, és elpusztul. Önmagában a vérszívás általában nem okoz gondot a kutyánknak, macskáknak, hacsak nem nagy a fertőzöttség, és élősködik rajta azonos időpontban nagyon sok kullancs, az igazi probléma a kullancsok által terjesztett betegségekkel van.

A kullancsok kórokozókat  terjeszthetnek nyálukkal, és béltartalmukkal a néhány napos vérszívás után.  A befurakodott kullancsot ezért tanácsos minél gyorsabban eltávolítani, ahogy észrevettük.  A legalkalmasabb eszköz ehhez a kullancskiszedő csipesz, vagy kullancskiszedő kanál , amellyel kihúzzuk a kullancsot. A tapasztalat azt mutatja, hogy fontos az eltávolítás sebessége. Inkább maradjon bent a bőr alatt a kullancs feje a gyors kihúzás miatt, minthogy a kutya fertőződjék. A beszakadt kullancsfejet a szervezet általában egy kisebb duzzanat kialakulása után önmagától eltávolítja, „kilöki a kullancs fejét”.

 Nem jó, ha az ujjunkkal próbáljuk a kullancsot kiszedni a kutyából, macskából.  Akaratlanul is megnyomjuk a hasát, így a beleit is, amelyek tartalma a sebbe ömlik, így bekövetkezhet a fertőzés. Illetve az elterjedt  "népi" módszerek (a kullancs bekenése olajjal, ecettel zsírral vagy a még bőrben lévő kullancs „megpörkölése” öngyújtóval … stb.) sem megfelelőek, a rovar légzőnyílásainak eltömésével csak azt érjük el, hogy a fulladozó kullancs fertőző anyagait még hatékonyabban bejuttatja, visszaöklendezi a kutyába, macskába.

Hazánkban a kullancsok aktivitásában bizonyos szezonalitás figyelhető meg. Legaktívabbak az áprilistól június végéig tartó időszakban, amit egy nyári nyugalmi időszak követ. Augusztus második felétől októberig ismét fokozódik az aktivitásuk. Az enyhe telek jellemzője, hogy még olyankor sem pusztulnak el, áttelelnek, vagy akár még vérszívás szempontjából is aktívak maradnak, így tehát igazán kullancsmentes időszak hazánkban sajnos nincs, egész évben érdemes vigyázni a kutya, macska Gazdiknak..

Nem minden kullancs fertőzött, illetve adja tovább a kórokozókat, azonban mindegyikre, mint potenciális veszélyforrásra kell tekintenünk.

A kullancsok által terjesztett leggyakoribb betegség, mely a kutya egészségére  veszélyes a

Babesiosis

 

A babesiosis egyre gyakrabban előforduló súlyos vérszegénységgel járó megbetegedés kutyákban, amely gyors állatorvosi beavatkozás hiányában végzetes. A Gazdik egy  része nem ismeri a betegséget, nem tudja, mik azok a tünetek, melyek alapján a szakember időben beavatkozhat. Rengeteg tévhit él a kullancsokról és az általuk terjesztett betegségekről.

A  babesia kórokozója  egysejtû,  a vörösvérsejtekben szaporodik. A betegség kórokozóját a kullancsok juttatják az kutya  vérébe. Ez a kórokozó a kutya megbetegedését okozza.

A tünetek általában 10 nappal - 3 héttel a fertőződést követően jelentkeznek (de ez lehet ennél több és kevesebb is).  Leggyakoribb a heveny forma, ami nagyon jellegzetes tünetekkel jár: nagyfokú elesettség, láz (akár 42 ºC), a vérfestékvizelés miatt eleinte sötétsárga, később sötétbarna vizeletet jelent. Ha ezeket a tüneteket jelezzük a kezelő állatorvosnak,jelentős időt tudunk megtakarítani.

 Túl heveny lefolyás esetén fiatal kutyák vagy legyengült ellenállóképességű kutyák hirtelen elpusztulhatnak heveny légzési elégtelenségben ill. a vérkeringés heveny összeomlásában. Krónikus esetben láz, bágyadtság és a májelégtelenség tünetei jelentkeznek.

!Babesiosis gyanúja esetén nagyon fontos, hogy a kutya minél előbb állatorvosi ellátásban részesüljön!

A másik, közel nem ilyen gyakori betegség a Lyme-kór:

A Lyme-kórra az ember a legfogékonyabb, a háziállataink közül viszont a leggyakrabban a kutyák betegednek meg, de olykor más állatfajokban, így lovakban és macskákban is előfordul. A Lyme-kórt okozó Borrelia burgdorferi nevű baktérium, elhúzódó, több szervrendszert érintő betegséget okoz.

 

A megbetegedések ellen a legjobb módszer a megelőzés.

Számtalan olyan készítmény ( spot-on, nyakörv és rágótabletta formájában) létezik, amely képes nagy biztonsággal védelmet adni a kutyának, macskának a kullancsok ellen, megakadályozva már magát a befúródást, vérszívást is akár.

Az őszi és tavaszi csúcsidőszakban mindenképpen javasolt ezek használata, hogy elkerüljük a súlyos, akár halálos kimenetelű megbetegedéseket.

 

 

Honlap készítés