Közösségünk

.

Kapcsolat

  +36 70 329 4305 

Cím: 4225 Debrecen, Március 15. u. 70.

E-mail cím: gargyasandor@gmail.com

Honlap: www.jozsavet.hu

Facebook: facebook/jozsavet

Tanácsadás, cikkeink
2017.12.14 14:13

Műtét utáni teendők

Ha kedvencét műtétre jegyezteti elő, akkor feltétlenül tudnia kell egy-két dolgot a gazdinak, az állatorvossal való megfelelő együttműködés érdekében, hogy a kutya/ macska a lehető legkönnyebben legyen túl a beavatkozáson...

 

Tovább a teendőkhöz>>>>

Műtét előtti, és utáni teendők kisállatok (kutya, macska, vadászgörény…) esetében:

Minden gyógyszerbeadás, minden altatás, minden műtét jár némi kockázattal, de közös munkával ez a minimálisra csökkenthető.
Fontos, hogy még az úgynevezett „rutinműtétek” sem minden állat esetében egyforma előkészületeket, és utókezeléseket jelenthetnek. Az állat általános egészségi állapotától függően minden részletet érdemes előre tisztáznia állatorvosával.
 

Műtét előtt:

 
            A műtétek előtt szükséges egy általános betegvizsgálat annak megállapítására, hogy jár-e az adott kisállat esetében valamilyen különös kockázattal az adott beavatkozás, illetve, hogy szükséges-e a műtét előtt valamilyen előkészítő kezelés, vagy további vizsgálatok (vér, vizelet, rtg., ultrahang …).
 
Az előjegyzett (nem sürgősségi) műtéteket mindig éhgyomorra végezzük. Ez azt jelenti, hogy kutya-macska esetében 12 órával a műtét előtt nem ehet az állat, csak folyadékot fogyaszthat. A műtét előtti 1-2 órában már a nagyobb mennyiségű folyadék fogyasztása is kerülendő. Azért van szükség erre az óvintézkedésre, mert az altatószerek hánytathatnak, és egy bódult állat esetén ez félrenyeléses tüdőgyulladás kialakulásának veszélyével jár.
 
           

Műtét után:

 
          A műtött állatokat éber, de még az altatószerektől enyhén bódult állapotban adjuk haza, ezért fontosak a következők:
Etetni, itatni csak akkor szabad, ha már teljesen magához tért. Ez több órát is igénybe vehet, ezért vizet általában még aznap késő este, ételt csak másnap kaphat.
          A műtét után állatának elsősorban nyugalomra van szüksége. Mivel az altatás következményeként a testhőmérséklet szabályozása nem működik tökéletesen, fontos, hogy állatát szobahőmérsékletű, de nem hideg, nem huzatos helyen a földre helyezett, jó hőszigetelésű padozaton helyezze el. Csupán a betonra, vagy járólapra helyezni nem szabad, mert azok vezetéssel elvonják a hőt az állatoktól.
 
          Mivel az ébredés után sokszor nem megfelelő a mozgáskoordinációjuk a kutyáknak/cicáknak, esetleg támolyogva mászkálnak, ilyenkor fontos, hogy ne tudjanak valamilyen berendezési tárgyat magukra borítani, esetleg leesni valahonnan (pl. ágyról, erkélyről).
 
         Az állatok természetes, ösztönös viselkedése, hogy sebeiket nyalogatással „tisztogatják”, azonban ezt meg kell akadályozni, mert a közhiedelemmel ellentétben nyáluk nem gyógyít, sőt elfertőzi a sebet. Súlyos komplikációkhoz vezethet a műtéti seb nyalogatása. Ilyenkor a nyállal kórokozók kerülhetnek a különben steril sebbe, aminek ún. varratgennyesedés, vagy a seb elfertőződése lehet a következménye.         
        Nyalogatással az állatok el is távolíthatják a varratokat, ami a seb szétnyílásához vezethet. Ez ellen általában műtéti védőgallérralvédekezünk. Arra is vigyázni kell, hogy a beteggel együtt tartott másik állat ne segíthessen be az “ápolásba”.
          Az állat rendszerint kap a rendelőben antibiotikumot, és fájdalomcsillapítót, a műtét napján további gyógyszerekre általában nincs szüksége. Ha a későbbiekben gyógyszeres kezelés szükséges, arról az állatorvos tájékoztatni fogja, és részletes használati utasítással látja el. Emberek számára forgalomba hozott gyógyszereket csak állatorvosi utasításra adjon kutyájának, macskájának, mert sok emberi gyógyszer mérgező a házikedvencek számára, különösen igaz ez a fájdalomcsillapító készítményekre!
 
         Fontos a műtétek utáni kontrolvizsgálatok elvégzése is. A beteget ellátó állatorvossal megbeszélt időpontban szükséges ezt elvégezni. Ugyancsak fontos kontrolvizsgálati lehetőség a varratszedés is. Erre általában a műtét utáni 10-14. napon kerül sor.
 
 Ha bármi problémát észlel a beteg gyógyulásával kapcsolatban, inkább keresse fel állatorvosát feleslegesen, mint későn!
 
 
 Műtéti gallér: műtéti gallér, kutya, macska

         A védőgallér alkalmazására nagyon sok kutya-macska-görény esetében szükség van a műtétek után.

A legtöbb állatnak egy-két nap szükséges, hogy megszokja a védőgallért. Ne ijedjen meg, ha az első órákban nagyon nyugtalanul viselkedik, rövid időn belül szinte minden kisállat belenyugszik a gallér viselésébe.
          Figyelembe kell venni, hogy a kutya a gallérban nem lát oldalra, így könnyen nekimegy tárgyaknak, illetve nem fér el azokon a helyeken, ahol eddig gond nélkül átjutott.
         Kijáró macskák gallérral nem engedhetők ki a szabadba, mert a könnyen beakadnak pl. egy bokorba, és ez balesetveszélyes.
Ha a gallér megfelelő méretű, kedvence gyorsan megtanulja, hogyan tud enni és inni. Ha úgy tűnik, mégsem tud enni a gallér miatt, próbálja meg lapos tányéron adni neki az ételt. Ha ez sem működik, az etetés idejére vegye le kedvencéről a gallért.
Honlap készítés