Közösségünk

.

Kapcsolat

  +36 70 329 4305 

Cím: 4225 Debrecen, Március 15. u. 70.

E-mail cím: gargyasandor@gmail.com

Honlap: www.jozsavet.hu

Facebook: facebook/jozsavet

Tanácsadás, cikkeink
2017.12.15 11:10

Vemhes kutya

Honnan tudom, hogy vemhes-e a kutyám?

Mi a teendőm?

Hogy történik a fialás? .....

 

Tovább a cikkhez>>>>

 

 

Kedvencemnek kölykei lesznek?!

 

Honnan tudom, hogy vemhes-e a kutyám?
 
         A vemhesség első felében jellemző lehet az étvágy megváltozása, a has körmérete láthatóan csak az 5. hét után kezd növekedni, a vemhesség elején azonban előfordulhat, hogy semmilyen tünetet nem észlel a tulajdonos. Az állat rendszerint nyugodtabbá válik, az emlők megduzzadnak, azonban az álvemhesség is hasonló tünetekkel jelentkezik, ezért a vemhesség megállapítását célszerű mihamarabb állatorvosra bízni.
A fogamzás utáni 18-20 naptól kezdve kitapintható a méh ampullázottsága illetve a vemhesség 3. hetétől ultrahanggal kiválóan diagnosztizálható a vemhesség fennállása. vemhes kutya
(Az álvemhesség egyébként nagyon gyakori, és kezelhető tünetcsoport.)
 
 
         
A vemhes kutya táplálásánál és tartásánál két dologra kell leginkább figyelnünk. A kíméletes és rendszeres mozgatásra, és az ésszerű táplálásra, de nem túltáplálásra!
Kerülni kell a vemhesség első harmadában a túlzott energiabevitelt, és nem szabad calcium-kiegészítést adni, az ráér és fontos a szoptatás alatt.
 

Ellés:

 
          Az ellés időpontja, ha ismerjük a fogamzás időpontját, nagyjából megállapítható, ugyanis a kutyáknál a vemhesség ideje 60-66 nap.
         Az ellés legjobb, ha zárt, tisztántartható helyen történik, azonban a kutyaház gyakran túl kicsi hozzá, és fenn áll a veszélye annak, hogy az anya véletlenül ráfekszik a kölykökre.
         A közeledő ellésnek számos jele van, Az emlőtelepek duzzadtak, a tejelválasztás megindul, A has jellegzetesen leereszkedik. A vemhesség 56-57. napjától a testhőmérséklet elkezd süllyedni 37-37,5 fokig, a 62-63 napon rendszerint elkezd emelkedni, ha a hőmérséklet 39 fokig emelkedik,vagy 36.6 fok alá süllyed forduljunk állatorvoshoz.
Amikor már megindul az ellés, kitolási szakaszban a tolófájások  rendszeres időközönként  jelentkeznek. Kb. 10-40 percenként követik egymást a születendő kölykök, 3-4 kölyök után ez az időintervallum nőhet, amennyiben úgy látjuk a kutyán, hogy fárad, segítsünk az anyának energiapótlással, szőlőcukor, vagy méz formájában.
A kölykök gyakran születnek burokban, Ilyenkor az anyakutya eltépi a burkot, elrágja a köldökzsinórt, ha az anya nem tépi fel a burkot, ne késlekedjünk, segítsünk, mert megfulladhat a kölyök!
Miután az összes kicsi világra jött, még távozhatnak magzatburkok, magzatvíz és zöldes véres váladék. Az ellés utáni napokban a váladék átváltozhat barnás színűvé, amely sokszor hetekig ürül az ellést követően.
Biztosítsunk az anyának, és a kölyköknek megfelelően tiszta, és nyugodt helyet, és megfelelő táplálást, szükség esetén melegítést (pl.: infralámpa).
Infalámpa használata esetén megfelelő távolságba kell az helyezni a kicsiktől és az anyától, ugyanis, ha az anya túl melegnek érzi a helyet, előfordulhat, hogy elviszi onnan a kicsikat, akár a hideg padlóra, amit, ha nem veszünk észre időben, nagy bajt is okozhat.
A megfelelő hőmérséklet esetén a kölykök és az anya kutya is nyugodtak, kényelmesen fekszenek, ha fáznak, akkor szorosan összebújva próbálják melegíteni egymást.
Mikor forduljunk állatorvoshoz?
-   ha erőteljes fájások ellenére nem történik semmi
-   ha a szuka teljesen kimerült és képtelen folytatni az ellést
-   ha két kölyök kitolása között több mint 2 óra eltelt, és nem történik semmi, de láthatóan van még kölyök a pocakban
-    ha beékelődött magzatot látunk, érzünk a szülőútban
A szülészeti elsősegélynyújtás vagy császármetszés megfelelő körülményeit és feltételeit csak rendelőben lehet megteremteni, az ilyen jellegű problémák háznál történő megoldása szinte lehetetlen.

 

anya kutya és kölyke

Honlap készítés