Közösségünk

.

Kapcsolat

  +36 70 329 4305 

Cím: 4225 Debrecen, Március 15. u. 70.

E-mail cím: gargyasandor@gmail.com

Honlap: www.jozsavet.hu

Facebook: facebook/jozsavet

Tanácsadás, cikkeink
2018.01.01 09:15

Kutya-Macska barátság

Számos példa van rá, hogy igenis létezik kutya és macska közt barátság...

.

Tovább>>>

.

Kutya macska barátság, összeszoktatás kutya macska csata alvás

 

          Számos példa van rá, hogy igenis létezik kutya és macska közt barátság. A jó kapcsolat legkönnyebben akkor alakul ki, ha a leendő társak már kölyök korban, illetve kutyák 1 éves kor alatt, macskák pedig 6 hónapos koruk előtt elkezdik az ismerkedést egymással. Odafigyeléssel, és türelemmel később is van rá lehetőség, hogy összeszoktassunk egy ilyen párost, amennyiben kutyusunk, vagy cicánk nem mutatot addig sem különösebben nagy agresszivitást a másik faj iránt.

         Az ellentétek egyik oka a kutyák üldözési ösztönéből ered, vagyis hogy a nyomába erednek az előttük gyorsan mozgó állatoknak, mégha bántani azt nem is akarják. A másik ok pedig a jól ismert kommunikációs zavar, azaz, hogy például míg a farok csóválása a kutyáknál a barátság, a cicáknál az idegesség, és a támadás jele. Ám mindkét faj képes megfigyelés útján tanulni, ezért amikor megfelelő körülmények között, és lehetőleg minél korábban kerülnek egymással kapcsolatba, tökéletesen képesek megtanulni, és értelmezni egymás jeleit. Az alapvető kommunikációs formáik -testbeszéd, szagok, hangok, közvetlen kontaktus - ugyanis megegyeznek.

         Amikor egy kutya és egy macska együtt él, akkor általában - bármilyen furcsa is lehet - a macskáé a vezető szerep. A kutyák általában csodálják a macskákat, és sok mindent eltűrnek nekik, így lehet, hogy a cica melegítőpárnának használja a kutya bundáját, játékszernek a farkát, és néha még a körmét is élesíteni próbálja a lábain.

         Attól azonban, hogy kutyánk elfogadta a saját macskáját, az idegen cicát még teljesen más elbánásban részesíti. Ugyanúgy megkergeti, és sajnos néha kárt is tesz benne, mintha nem lenne fajtabéli barátja.

         A kutyák egyébként ősi ösztönüknek engedelmeskedve néha megkergethetik barátjukat is, ha az futásnak ered, de ennek kicsi a valószínüsége, ha csak egy kutya él a háznál. A kergetőzés jó szorakozás lehet, de kockázatos is, mert ennek során megnő az adrenalin szint, tehát felhergelhetik magukat a kutyusok, aminek nem biztos, hogy jó a vége a cica szempontjából.

 

 

 

 

Honlap készítés