Közösségünk

.

Kapcsolat

  +36 70 329 4305 

Cím: 4225 Debrecen, Március 15. u. 70.

E-mail cím: gargyasandor@gmail.com

Honlap: www.jozsavet.hu

Facebook: facebook/jozsavet

Tanácsadás, cikkeink
2017.12.18 10:57

Mivel NE etessük kisállatainkkal

Kedvenceink sokszor édes szemekkel kérnek valami finomságot, néhány étel esetében viszont kénytelenek vagyunk ellenállni, mert károsak lehetnek a cicákra és az ebekre....

Tovább>>>>

 

 

Kedvenceink sokszor édes szemekkel kérnek valami finomságot, néhány étel esetében viszont kénytelenek vagyunk ellenállni, mert károsak lehetnek a cicákra és az ebekre. 

 

A kutya, és a macska nem kizárólag húsevő, szüksége van más táplálékra is. A hús, ami a fő fehérje forrás, kutyánk étrendjének csupán a felét, a cicáké ennél valamivel többet tartalmazzon. A helyes étrend fontos, hogy tartalmazza az összes számukra szükséges vitamint.

Visszatérve a húsra, azért van nagy szükség rá, mert a benne lévő zsírsavak segítik az anyagcserét, továbbá felelősek a bőr és a szőrzet egészséges állapotáért. Ha igazán szeretjük kedvencünket, akkor jó, ha odafigyelünk, hogy mi kerül a gyomrukba, hisz az ő szervezetük teljesen másképp dolgozik, mint az embereké.

 

Elsődleges, hogy embereknek szánt gyógyszereket KIZÁRÓLAG állatorvosi utasításra szabad adni az állatoknak, mert egy jó szándékú fájdalomcsillapítással például akár meg is ölhetjük saját kedvencünket.


Íme néhány ennivaló, amelyet vagy adhatunk, vagy pedig jobb, ha óvjuk tőle állatunkat:

 

Csont. - A csont a kutyák klasszikus tápláléka? NEM! 

Néha egy kis nasiként kaphatnak, de kizárólag olyan csontot, amely valamilyen hőkezeésnek volt kitéve és nem törik szilánkosra.

Több mint 10 g csont/testtömegkg már komoly gyomorproblémákat okozhat, rengeteg kutya szorul csont etetése miatt orvosi ellátásra. A csont fehérje tartalma nem túl jó minőségű a kutyák számára. Az éles, valamint a csöves csontok veszélyesek, megkarcolják, kivágják a kutya nyelőcsövét, gyomrát, beleit (véres széklet), a legjobb esetben csak székrekedést okoznak, azonban megfelelő orvosi kezelés hiányában általában még ez a „kis” probléma sem szokott megoldódni. 

Bizonyos zöldségek és a hagyma. – Kisebb mennyiségű zöldséget adhatunk a kutyának, macskáknak (saláta, uborka, paradicsom, sárgarépa), de ne felejtsük el, hogy nehezebben tudják emészteni a rostokat. Kis mennyiségben a zöldségekben található rostok jót tesznek az emésztésüknek és vitaminban gazdagok. De ne legyen több, mint 5% a táplálék szárazanyag tartalmának. A hagymák családjába tartozó zöldségek mindegyike gyomorégéshez vezethet a kutyáknál. De ugyanígy ártalmas lehet a borsó, és a káposztafélék is.

 

Koffeintartalmú italok. – A kávé és a tea fogyasztása sem ajánlott az ember legjobb barátjának, hisz nincs rájuk ellenszer. Felelőtlen dolog továbbá koffeintartalmú kakaót, csokoládét, vagy éppen kólát vagy fájdalomcsillapítót adni nekik.

 

Csokoládé. – Az édesség, mely nélkül sok ember nehezen tudna élni, a kedvenceinknekk közel sem olyan jó. A csokikban található teobromin (a kakaónövény által termelt keserű alkaloid) hányást, hasmenést, szívritmuszavart, rohamokat és legrosszabb esetben halált is okozhat.

Cukor. – Az édesítőszer túlfogyasztása elhízáshoz, fogszuvasodáshoz és cukorbetegséghez vezethet, éppúgy, mint az embereknél.

Zsíros húsok. - A vasárnapi ebéd után sokan kutyáinknak adjuk a zsíros, félig sült maradékokat. Ez nem túl jó ötlet, hiszen fulladáshoz, és hasnyálmirigygondokhoz vezethet. A virsli is sok zsírt és kevés ásványi anyagot, illetve vitaminokat tartalmaz. Ezért ez inkább jutalomfalat, mint az étrend része legyen!

 

Alkohol. – Az alkoholos italoknak ugyanazok a hatásuk az embereken, mint az állatokon, ám vegyük figyelembe, hogy ők jóval kisebb termetűek, már kis mennyiségű alkohol is tragikus hatással lehet rájuk.

Nyers ételek. – Tilos a kedvenceinknek nyersen tojást, húst vagy halat adni, mert onnantól egyenes út vezet a szalmonella kialakulásához, a különböző férgességekhez, és egyéb igen súlyos fertőzésekhez.

Tej - A tej egészséges és finom, de nem megszokott egy kutya, vagy macska számára. Több kisállat is laktóz érzékeny (hasmenésük lesz, és gázokat termelnek).

Xillit, azaz nyírfacukor: Népszerű cukorhelyettesítő a xilit, vagy nyírfacukor. Alacsony a glikémiás indexe, ezért cukorbetegek, fogyókúrázók és egészséges életmódot folytatók előszeretettel választják. Embereknek esetleg hasmenést okozhat, de gyakorlatilag nincs gond vele. Kutyának és vadászgörénynek adni viszont TILOS!
Ugyanis kutyákban, már kb. 100 mg/testtömegkilogram elfogyasztása után (egy 20 kg-os kutya adagja 2 gramm) 10-60 percen belül súlyos vércukorszint csökkenés következik be. Vagyis a hatása gyakorlatilag olyan, mintha egy cukorbeteg beadná magának az inzulint, majd elfelejtene enni. 

A xilit mérgezés tünetei:
- hányás
- remegés, gyengeség
- izomgörcsök
- ájulás
- kóma

Ez egy életveszélyes állapot, ami gyakran sajnos halállal végződik, ha nem sikerül isőben segítséget nyújtani. Gyakran csak infúzióban adott cukorral lehet átlendíteni a kutyát!! Azonnali állatorvosi ellátást igényel!

 

Honlap készítés