Közösségünk

.

Kapcsolat

  +36 70 329 4305 

Cím: 4225 Debrecen, Március 15. u. 70.

E-mail cím: gargyasandor@gmail.com

Honlap: www.jozsavet.hu

Facebook: facebook/jozsavet

Tanácsadás, cikkeink
2017.12.29 07:45

Mikrochip beültetés; kutya, macska, vadászgörény chippes azonosítása

kutya "csippelés"A mikrochip egy rizsszem méretű eszköz, melyet az állat bőre alá ültetnek be. A parányi szövetbarát kapszulába egy antenna, és egy mikrochip van beépítve, mely egy 15 számjegyből álló egyedi kódot tárol....

 

Tovább>>>>

 

 

Mikrochip beültetés; kutya, macska, vadászgörény chippes azonosítása:

 
 
           Az egyedi azonosítás fontos a tulajdonjog igazolása, a tenyésztés, és egészségügyi szempontból is. Haszonállatoknál évszázadok óta használják az adott korban rendelkezésre álló, nem éppen fájdalommentes eszközökkel. A gazdák a saját állataikat korábban tüzes vassal bélyegezték meg, de nem sokkal finomabb módszer az sem, ha a tehenek fülébe bilétát raknak... A kedvtelésből tartott állatok egyedi azonosítása sokáig a fajtatiszta kutyák kiváltsága volt, tetoválási szám alapján regisztrálták az ebeket a tenyésztő szervezetek. A keverék kutyák semmiféle azonosítóval nem rendelkeztek.
 
 

 
 
 

            A mikrochip feltalálása az, ami alapjaiban megváltoztatja az állatok egyedi azonosításának rendszerét.  Az Európai Unió szabályozása két területen teszi a jövőben kötelezővé a mikrochip használatát: az állatok utaztatásánál, és a tenyésztésben. A türelmi időben egyedi azonosítóként elfogadják a jól olvasható tetoválást, annak hiányában már most is csak mikrochipet lehet alkalmazni.

          Attól, hogy valami nem kötelező, még lehet hasznos és követendő! Egy mikrochippel rendelkező, megfelelően regisztrált kutya a megtalálást követően 5-10 perc alatt visszajuttatható a gazdájához!

 

Mikrochip:

           

          A mikrochip egy rizsszem méretű eszköz, melyet az állat bőre alá ültetnek be. A parányi szövetbarát kapszulába egy antenna, és egy mikrochip van beépítve, mely egy 15 számjegyből álló egyedi kódot tárol. 
          A mikrochip sem energia forrást, sem mozgó alkatrész nem tartalmaz, ezért a meghibásodása kizárható. A kapszula anyaga nem vált ki az állat szervezetében ellenreakciót, igy az a beültetés helyén - Európában a nyak bal oldala - szépen megtapad. A mikrochip önmagában nem sugároz jeleket, egy speciális leolvasó rádiójeleire válaszolva adja vissza a chipben tárolt számsort. Mivel a mikrochip nem sugároz jeleket, igy a tévhittel ellentétben nem is alkalmas az eb helyének meghatározására!
          A mikrochip alkatrészei, formája, anyaga gondos fejlesztés, tesztelés eredményei, így a mikrochip meghibásodásának, sérülésének esélye nulla.

           A mikrochipet egy speciálisan a chip beültetéséhez kialakított "fecskendőben" steril csomagolásban csak állatorvos vásárolhatja meg, lévén a beültetésére kizárólag a kamara engedélyével rendelkező állatorvos jogosult. A csomag tartalmazza a chiphez tartozó matricát is, ami az eb oltási könyvébe, útlevelébe, és a regisztrációs adatlapjára is felkerül.

         A mikrochip beültetése egy fájdalom mentes 2 perces procedúra, melyet csak az arra felhatalmazott állatorvos végezhet el.

         Az európai szabvány chipek 15 jegyű számsort tartalmaznak, a chipleolvasó 3-8 cm távolságról képes a chipet leolvasni.

        A mikrochipes állatmegjelölés fontos kellékei az adatbázisok, amelyekben a chipben tárolt 15 jegyű számhoz hozzárendelik és nyilvántartják az állat és a tulajdonos adatait, és ahol ezek az adatok hozzáférhetőek.

       A Magyar Állatorvosi Kamara rendelkezik online adatbázissal,az adatbázis bárki számára elérhető a www.petvetdata.hu címen, a mikrochip vagy az útlevél száma alapján lekérdezhető, hogy az adott kisállat szerepel-e az adatbázisban.

      Ajánlott tehát a kisállatok, és gazdáik érdekében, a kutyák, cicák, vadászgörények.... mikrochippes megjelölése, regisztrációja, hogy biztonságban tudhassuk kedvenceinket. Talált állatokat pedig mindíg vigyük el állatorvoshoz, aki a jelölés alapján azonosíthatja, így könnyedén értesíthető a gazdája.

 

           Aki még nem veszítette el kisállatát, az nem tudja mivel jár... az idegeskedés, a keresésére fordított idő és pénz, és nem utolsó sorban az amit az állat ezalatt átél - csavargás, éhezés, félelem, fagyoskodás, menhelyen, gyepmesteri telepen töltött idő, összeszedett betegségek, sérülések - megspórolható egy párezer forintos eszközzel! 
 

 

mikrochip

Honlap készítés