Közösségünk

.

Kapcsolat

  +36 70 329 4305 

Cím: 4225 Debrecen, Március 15. u. 70.

E-mail cím: gargyasandor@gmail.com

Honlap: www.jozsavet.hu

Facebook: facebook/jozsavet

Tanácsadás, cikkeink
2017.12.15 12:31

Gennyes méhgyulladás, pyometra

Az emberekhez hasonlóan a kutyáknál is előfordulnak (eléggé nagy számban) a női ivarszervek megbetegedései. Cikkünkben az egyik leggyakoribb betegséget emeljük ki, melyre érdemes odafigyelni, ha nem ivartalanított szuka kutyusunk van...

 

Tovább a cikkhez>>>>

 

 

.

Az emberekhez hasonlóan a kutyáknál is előfordulnak (eléggé nagy számban) a női ivarszervek megbetegedései. Cikkünkben az egyik leggyakoribb betegséget emeljük ki, melyre érdemes odafigyelni, ha nem ivartalanított szuka kutyusunk van.
 
Pyometra:

Pyometrának a méh gennyes gyulladását nevezzük. Ez egy súlyos, életveszélyes állapot, amely azonnali beavatkozást igényel a kutya életben maradásának érdekében.

Tünetei attól függnek, hogy a méhnyak nyitott vagy zárt.
Ha a méhnyak zárt, a képződő genny a méh üregében összegyűlik és a has kiteltségét okozhatja. A betegség jelei gyakran nagyon gyorsan jelentkeznek, a kutyák étvágytalanok, visszahúzódóak és bágyadtak lehetnek, emellett előfordulhat hányás, hasmenés is. A baktériumok által termelt toxinok a méhnyálkahártyán keresztül felszívódva az állat keringésébe jutnak A toxinok károsítják a veséket is, ilyenkor a kutya több vizeletet ürít, illetve fokozódik a vízfelvétel.
Ha nyitva marad a méhnyak, egyértelmű jelként a kutyából gennyes váladék ürül. Emellett jelentkezhet láz, bágyadtság, étvágytalanság is.
 
pyometra
(A kép bal oldalán egészséges, a jobb oldalán a gennyel kitelt, gyulladt méh látható.)
 
 
A méh gennyes gyulladását sokszor a női nemi szervekben lejátszódó hormonális változások idézik elő, kialakulásának jellemző ideje a tüzelés végét követő 2-8 hét. Ivarzás („tüzelés”) alatt a méh védekező rendszere meggyengül és a vemhességre készülve megvastagodik a méhet bélelő nyálkahártya. Az ilyenkor a méhbe jutó baktériumok okozzák leggyakrabban a pyometrát, amely a méh gyulladásán túl súlyos károsodásokat okozhat a felszabaduló toxinok miatt a kutya egyéb szerveiben (vese, máj…).
 
Kezelése az esetek döntő többségében a méh és a petefészkek sebészi eltávolítása, amely beavatkozást ovariohysterectomiának nevezünk. Idejében felismert pyometra esetén a műtétet követően a kutyák gyorsan felépülnek. Azonban ez a műtét a fennálló gyulladás miatt nem minősül rutin beavatkozásnak, gyakran szükség van intenzív ellátásra is, amelyet 1-2 hetes antibiotikum kúrával kell kiegészíteni.
 
Amennyiben értékes tenyészállatról van szó, meg lehet próbálkozni a betegség gyógyszeres kezelésével vagy műtéti terápiájával, de ez sajnos nem minden esetben lehetséges, és nem is biztos, hogy elérhető vele a kívánt eredmény, illetve a későbbi gennyes méhgyulladás kialakulásának esélye nagy.
 
A fenti kezelések nélkül a kutya túlélési esélye nagyon csekély, előfordulhat akár a méhfal repedése, ami a fertőzés hasüregbe való átterjedéséhez és elhulláshoz vezethet.
 
A betegség megelőzésének egyetlen biztos módja, amennyiben nem szeretnénk kiskutyákat, az ivartalanítás.
 
Honlap készítés