Közösségünk

.

Kapcsolat

  +36 70 329 4305 

Cím: 4225 Debrecen, Március 15. u. 70.

E-mail cím: gargyasandor@gmail.com

Honlap: www.jozsavet.hu

Facebook: facebook/jozsavet

Tanácsadás, cikkeink
2017.12.19 05:34

Szívférgesség

Szívféreg

Nem nehéz elképzelni, hogy milyen komoly kártétellel járnak együtt a szívben vagy tüdőartériában kifejlődött 20-30 cm-es férgek...

 

Tovább>>>>

 

 

Szúnyogveszély- Szívférgesség:

 

Megérkezik lassan az igazi jó idő, ezzel párhuzamosan egyre gyakrabban találkozhatunk szúnyogokkal, amelyek nemcsak minket, embereket idegesítenek a fájdalmas csípéseikkel, hanem kedvenceinket is.

Ezen kívül a kutyákat és macskákat (vadászgörényeket és egyéb állatokat is) két szúnyog által terjesztett fonálféreg is veszélyezteti. Az egyik féreg a bőr dirofilariózis nevű betegségét okozza: ez egyre gyakrabban fordul elő hazánkban is.  A másik - hasonlóképp szúnyog által terjesztett fonálféreg betegség - a szívférgesség, amely Európa mediterrán országaiban elterjedt, de hazai megjelenésére sajnos egyre nagyobb számban számolnunk kell.   

 

Bőr dirofilariosis (kórokozó Dirofilaria repens)

 A Dirofilaria repens nevű féreg a kutyában és macskában gyakorta okoz korpásodással, viszketéssel, kipirulással járó bőrgyulladást, esetleg tályogra emlékeztető bőrelváltozást..

A fonálférgek a kutyákban, macskákban akár évekig életben maradhatnak, így a szúnyogok a fertőzött állat vérével a mikrolárvákat átadhatják akár az embernek is. Emberekben az esetek többségében a tünetek kifejezettebbek lesznek, attól függően, hogy milyen testtájon jelentkeznek.

 

szívféregSzívférgesség (kórokozó: Dirofilaria immitis)

A parazita terjesztője a szúnyog. A fertőzött állatokból szívott vér által maga a szúnyog is megfertőződik a férgek fejlődési alakjaival, az úgynevezett mikrofiláriákkal. Ezek a képletek a szúnyogban 2-3 hét alatt fertőzőképes lárvákká válnak. A szúnyog pedig egy újabb vérszívásakor másik gazdába (kutyába vagy macskába) oltja be a lárvákat.

A mikrofiláriák körülbelül 85-120 nap alatt fejlődnek kifejlett féreggé a gazdaállat testében. Ezután a véráramon keresztül a tüdőartériába vagy a szívbe kerülnek, és ott megtelepedve maguk is szaporodásba fognak.

Nem nehéz elképzelni, hogy milyen komoly kártétellel járnak együtt a szívben vagy tüdőartériában kifejlődött 20-30 cm-es férgek. Sajnos a gyógykezelése a kialakult betegségnek nagyon nehéz, és kétes az eredménye, így a védekezés a legfontosabb teendőnk.

 

 

A nyuszik esetében is figyelnünk kell a szúnyogok okozta fertőző betegségre, amelyet myxomatosisnak nevezünk. A myxomatosis a házinyulak egyik legveszélyesebb, gyógyíthatatlan betegsége. A betegséget vírus okozza. A kórokozót különféle ízeltlábúak, főként szúnyogfélék és bolhák terjesztik, így a lakásban tartott nyulak is megfertőződhetnek.

A lappangási idő általában 7-10 nap, a vezető tünetek a következők: a fülek, a szemhéjak és az orr duzzanata (ún. oroszlánfej), nyálkás-gennyes kötőhártya-gyulladás és orrhurut. A betegek légzési nehézségek és tüdőgyulladás tünetei közepette általában 7-10 nap alatt elhullanak, sajnos még az időben elkezdett kezeléssel is csak nagyon kicsi esély van a felépülésre.

A nyuszik esetében megfelelő mechanikai védelemről érdemes gondoskodni (pl. szúnyoghálós ketrec), valamint kiváló védőoltások léteznek myxomatosis ellen.

 

A legfontosabb teendőnk: a megelőzés! A szúnyogszezon alatt kezeljük havonta egyszer a fertőződés kockázatának kitett kutyákat és macskákat, hiszen a fertőzött kutya, macska nem látszik betegnek, esetleg csak bőr problémái észrevehetőek, de így lesz lehetősége a szúnyogoknak, arra, hogy egészséges embert és állatokat is megfertőzzenek! A kezelés vagy a szúnyogok megfelelő, főleg bőrre csepegtethető készítményekkel történő távoltartása lehet, vagy gyógyszeresen tudunk védekezni (tabletta vagy rácsepegtető oldat) a férgek lárvái ellen.

Rendkívül fontos! Amennyiben a kezelés nem kölyök korban kezdődik, minden eseben előszőr le kell szűrni a kutyát egy vér teszttel, hogy nem fertőzött-e már, ugyanis a kezelést ez nagyban befolyásolja. Szűrés nélkül elkezdett kezeléssel akár nagy károkat is okozhat a Gazdi, a hirtelen elpusztuló nagy mennyiségű szívféreg ugyanis elindulhat a véráramban, ezzel elzáródásokat okozva a létfontosságú szervek vérellátásában.

 

Honlap készítés