Közösségünk

.

Kapcsolat

  +36 70 329 4305 

Cím: 4225 Debrecen, Március 15. u. 70.

E-mail cím: gargyasandor@gmail.com

Honlap: www.jozsavet.hu

Facebook: facebook/jozsavet

Tanácsadás, cikkeink
2018.01.04 04:34

Kisállatok védelme a téli hideg ellen

Vigyázzunk kisállatainkra télen is. Lassan beköszöntenek az igazi mínuszok, fontos, hogy kisállataink tartásában is felkészüljünk erre....

.

Tovább>>>>

Vigyázzunk kisállatainkra télen is.

 

Lassan beköszöntenek az igazi mínuszok, fontos, hogy kisállataink tartásában is felkészüljünk erre.

Amennyiben ez még ősszel nem történt meg, gondoskodni kell a kint tartott ebek, cicák számára megfelelő búvó, melegedő helyről.

Egy szigetelt (a szigetelést legegyszerűbben, és legolcsóbban hungarocellel lehet megoldani) kutya/cicaházra minden szabadban tartott kedvencnek szüksége van ilyenkor. A ház legyen a kisállat méreteire igazítva, hogy kellőképpen be tudja fűteni azt saját animális hőjével. A bejárat se legyen túl nagy, elegendő, ha fejét lehajtva be tud menni, a kutya, cica, és, ha ezt elfogadja a kisállat, akkor a házikó ajtajára akár egy régi szőnyegből könnyedén készíthetünk ajtót, függönyt is, ezzel is megakadályozandó a hő távozását. A kis házat szél, és csapadékmentes helyre tegyük, illetve érdemes téglákra állítani, hogy a padozat se álljon télen hóban, vízben. A kutya/cica házat érdemes rendszeresen parazitamentesíteni is.

 


Szabadban tartott kisállatok táplálék/ energiaigénye is jelentősen megnövekszik ilyenkor, gondoskodjunk a megfelelő táplálékbevitelről, lehetőleg jó minőségű száraztáp biztosításával. Az ivóvízre is érdemes fokozottan figyelni, sűrűbben cserélni, mert könnyen belefagy a kutyus, cicus itatójába.

 

Lakásban tartott, főleg rövid szőrű, vagy kozmetikázott kutyákra, ha sétálni indulunk szükséges kutyaruhát adni, mert az a hőkülönbség, ami a ház, és a szabad levegő között van, az Ő immunrendszerüket is ugyanúgy gyengítheti, mint a miénket. Ha kisállatunk fázik, viszonylag könnyű észrevenni, mert didereg, reszket, ezáltal próbál hőt termelni. Kutyaruhákat ma már sok helyen vásárolhatunk, de akár magunk is készíthetünk, például kinőtt gyerekruhákból. 

 

 

 

A kisállataink is hajlamosabbak ilyenkor a megfázásra, tüsszögésre, köhögésre, de akár fel is fázhatnak, ilyenkor a sok ivás, és pisilés jellemző. A fenti tünetek esetén érdemes mihamarabb állatorvoshoz fordulni, mert egy kezdődő megfázást náluk is könnyebb kikezelni, mint esetleg annak szövődményeit.

Végezetül pedig néhány étel az ünnepekre való tekintettel, melyeket nem tanácsos etetni kisállatainkkal, mert súlyosan megbetegíthetjük őket: CSONT, nagyon zsíros húsok, CSOKOLÁDÉ, alkohol, nyers ételek, koffein tartalmú italok….(bővebben itt)

Az év végi ünnepek időszakában az állatorvosok is szeretnének többet lenni a családjukkal, ezért nem biztos, hogy a megszokott nyitvatartási rendben fogják őket megtalálni, érdemes előre tájékozódni, interneten, vagy telefonon, illetve feljegyezni a Debrecen városi ügyeleti helyettesítési telefonszámot:   +3630/5659255

 

Kellemes Ünnepeket Kíván a JózsaVet Kisállatorvosi Rendelő!

 

Honlap készítés