Közösségünk

.

Kapcsolat

  +36 70 329 4305 

Cím: 4225 Debrecen, Március 15. u. 70.

E-mail cím: gargyasandor@gmail.com

Honlap: www.jozsavet.hu

Facebook: facebook/jozsavet

Tanácsadás, cikkeink
2017.12.18 11:48

Kisállatainkkal ősszel

A nyári nagy meleg után kisállatainknak is alkalmazkodnia kell az időjárás változásaihoz, amiben egy kis odafigyeléssel nagy segítséget tud nekik adni egy gondos gazdi. A teljesség igénye nélkül egy pár dologra szeretnénk felhívni a figyelmet...

 

Tovább>>>

 

 

 

Őszi tanácsok kisállattartóknak

A nyári nagy meleg után kisállatainknak is alkalmazkodnia kell az időjárás változásaihoz, amiben egy kis odafigyeléssel nagy segítséget tud nekik adni egy gondos gazdi. A teljesség igénye nélkül egy pár dologra szeretnénk felhívni a figyelmet:

 

Először is az örök téma, melynek fontosságáról nem lehet eleget beszélni, a külső élősködők elleni védelem, melyek közül a kullancsok a párás, hűvös időben ismét nagy jelentősséggel bírnak. A kullancsok fő veszélye nem magában a vérszívásban rejlik, habár egy kisebb testű állatnak a többszörös kullancsfertőzöttségből eredő vérszívás is komoly problémát okozhat. A kullancsok által terjesztett betegségek a probléma fő forrásai (babesiosis, Lyme-kór),  ha kutyánk a szokásostól eltérően viselkedik (lázas, elesett, étvágytalan) vagy kullancsot találtunk benne ajánlatos mielőbb állatorvoshoz fordulni. A gazdi elsősorban a megelőzésről tud gondoskodni, számos kullancs/bolha ellenes készítmény kapható kutyák és macskák részére is, amelyekkel nagy eséllyel távol lehet tartani a vérszívókat, ha pedig már meg is találtuk kedvencünk simogatása közben, akkor a mielőbbi eltávolítás, és a fokozott odafigyelés a legfontosabb, hogy baj esetén minél előbb megkapja a kisállat a megfelelő kezelést.

Kijárós cicáknál, és kutyáknál séta közben, ősszel figyeljünk a lehullott, megszáradt toklászokra, tüskékre, tövisekre, ezek a kedvencünk orrába, ujjai közé, hallójáratba kerülhetnek. Könnyen befúródnak a bőr alá és gyulladást okoznak, mely elfertőződhet.

 

A hűvösebb idő beköszöntével főleg a kint tartott állatok táplálékigénye is megnőhet, a cicák „kigömbölyödnek”, felkészülnek némi tartalékkal a téli hidegekre. Ehhez a kissé megnövekedett táplálékigényhez érdemes igazítani az etetésüket, odafigyelve azonban arra, hogy nem a hízlalás a cél, az elhízás ugyanis a kisállatoknál is ugyanolyan súlyos betegségekhez vezet, mint az embereknél.

Az időjárásnak megfelelő búvó-melegedő helyet is biztosítani kell számukra, megfelelően tisztán tartható padozattal, és valamilyen könnyen átmelegedő anyaggal (mosható textil, kutya-macska párna). A szalma erre a célra nem ajánlott, töredezése, porossága miatt allergiát okozhat, azon kívül a fentebb említett külső élősködők is jobban eléldegélnek, szaporodnak benne, mint egy rendszeresen tisztán tartott textil melegedőben.

 

Nagyon fontos még, hogy az autók téli felkészítése során használt fagyálló, szélvédőmosó folyadékokat ELZÁRVA tartsuk kisállatainktól, ha kiömlik azonnal fel kell törölni. Már egy pár csepp is rendkívül súlyos, akár menthetetlen mérgezést is okozhat, és édeskés íze miatt a cicák és kutyák is előszeretettel felnyalogatják sajnos.

Ebben az időszakban érdemes még megemlíteni kutyáknál a kennelköhögést, cicáknál a macskanáthát, rendelőnkben mindkettő ellen kérhető védőoltás.

Honlap készítés